Het Labo Helmen is verantwoordelijk voor het testen van motorvalhelmen en de bijhorende schermen, van fietshelmen en van helmen voor kleine kinderen.

Homologaties van helmen en schermen

Valhelmen beperken het risico op verwondingen aan het hoofd bij een (verkeers)ongeluk. Deze helmen moeten uiteraard aan allerlei eisen voldoen.

Sinds meer dan 40 jaar voert het Labo Helmen de nodige testen uit op motorvalhelmen en hun schermen. Onze klanten zijn bedrijven uit zowel Europa als Azië. De proeven die wij uitvoeren, zijn de officiële proeven voor de homologatie van deze helmen en schermen, volgens het Europese reglement ECE-R22-05 van Genève, en de kwalificatie- en lotproeven (Conformity Of Production, of kortweg COP). De klant kan deze COP ook zelf uit te voeren; in dat geval zal Vias institute op regelmatige basis een audit in de fabrieken van de klant uitvoeren.

Sinds 2015 is het Labo Helmen ook erkend voor het uitvoeren van homologatieproeven op fietshelmen (norm EN1078) en helmen voor kleine kinderen (norm EN1080).

Naast deze officiële proeven (zowel de mechanische als de optische) voeren we ook preliminaire proeven uit, en proeven aangevraagd door derden.

Erkend en ISO-geaccrediteerd labo

Het Labo Helmen is een volledig uitgerust state-of-the-art laboratorium, geaccrediteerd volgens de normen ISO 17020 (Belac accreditatienummer 110-INSP/Notified body NB2594), en ISO17025 (Belac accreditatienummer 110-Test. De nodige know-how en expertise is aanwezig, zowel om de klanten alle gewenste informatie te verstrekken, als om op internationaal niveau mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de reglementering. Naast een competitief prijsbeleid vinden we een korte verwerkingsduur van het testproces ook heel belangrijk.

Neem voor meer informatie contact op via labo.helmets@vias.be