Vias institute en het Oostenrijks Kuratorium für Verkehrssicherheit (KFV) gebruikten een  innovatieve methode (eye tracking in een virtuele rijomgeving) om te onderzoeken of autobestuurders met en zonder motorrijervaring anders reageren op motorrijders in het verkeer.

Vias institute voerde een studie uit in samenwerking met het Oostenrijkse KFV. De bedoeling van de studie was om verschillen in rijgedrag tussen autobestuurders met en zonder motorrijervaring in kaart te brengen. Om dit op een gecontroleerde manier te kunnen onderzoeken, werd gekozen om een rijsimulatorstudie uit te voeren in een Virtual Reality(VR) omgeving. Het inzetten van VR als onderzoekstool is relatief nieuw. Ook maakten we in dit project als één van de eersten gebruik van een VR bril die oogbewegingen registreert. Dit maakt van Vias institute een pionier op het gebied van deze onderzoeksmethode.  

Autobestuurders met en autobestuurders zonder motorrijbewijs maakten 5 korte ritten door een virtuele rijomgeving terwijl hun oogbewegingen en rijgedrag werden gemeten. Tijdens deze ritten werden ze geconfronteerd met typische ongevalssituaties tussen motorrijders en autobestuurders. De resultaten toonden aan dat autobestuurders die een motorrijbewijs hebben anders reageren in het verkeer in vergelijking met autobestuurders zonder een motorrijbewijs. Ze hebben een meer gespreid horizontaal kijkpatroon en ze kijken meer en langer naar andere weggebruikers (zoals auto’s en voetgangers). Wanneer ze geconfronteerd worden met typische risicosituaties tussen auto’s en motorrijders, hebben ze een kijkpatroon dat erop wijst dat ze voorzichtiger zijn. Zo kijken ze bijvoorbeeld meer naar de motorrijder en in sommige situaties detecteren ze hem ook sneller.

Vias institute was project manager van de studie en werkte (in samenspraak met het KFV) het design uit. De nodige hardware (ingebouwde eye tracking lenzen in de VR bril) werd voorzien door SMI (Sensomotoric Instruments, Teltow, Duitsland). De technische ondersteuning bij de ontwikkeling van de scenario’s van de VR omgeving werd uitbesteed aan ActiveMe (Ottignies-Louvain-la-Neuve). Het veldwerk werd opgestart door Vias institute in Wenen en verder uitgevoerd door het KFV. De verwerking van de data en de analyse van de resultaten werd door Vias institute gedaan.