Tijdens de laatste twee edities van de wielerwedstrijd Record Bank E3 Harelbeke (25/03/2016, 24/03/2017) coördineerde Vias institute de uitbouw van een innovatieve en geavanceerde ad hoc commandokamer in samenwerking met het Innovation Center for Security (INNOS), Vives, de politiezone Gavers, Securitas, Barco, de federale politie, de hulpverleningszone FLUVIA en de stad Harelbeke.

Veiligheids- en hulpverleningsdiensten en de wedstrijdorganisatie beschikten op die manier over diverse informatiebronnen zoals radiocommunicatie, vaste en mobiele camerasystemen, helikopter- en dronebeelden (een primeur voor België tijdens de editie van 2017), VRT-livestreambeelden, social media en content van het provinciale Communicatie- en Informatie Centrum van Oost-Vlaanderen om toe te zien op een veilig verloop van de wedstrijd.

Door een samenwerking met Barco en Securitas werd een centrale commandopost opgericht die de inzet van mobiele camera’s en het managen van de camerabeelden op een gebruiksvriendelijke en efficiënte wijze toeliet.

Deze geïntegreerde aanpak voor de beveiliging van grote evenementen biedt de mogelijkheid om snel informatie te delen met alle veiligheidspartners op het terrein. Grote evenementen kunnen hierdoor efficiënter en met minder capaciteit worden beveiligd.

Voor meer informatie, contacteer security@vias.be