Ook slimme technologie kan bijdragen tot een veiligere samenleving. In het André Renard ziekenhuis in Herstal dragen de urgentie-verplegers sinds kort een slimme bril tijdens spoedinterventies. Uit de eerste analyses blijkt dat twintig tot dertig procent van de spoedinterventies hierdoor succesvoller verlopen omdat de urgentie-verpleger in realtime beelden kan delen met de arts in het ziekenhuis. Hierdoor kan de arts meteen feedback geven. Omdat de urgentie-verpleger op het terrein de handen vrij heeft, kan hij de aanwijzingen van de arts in het ziekenhuis gericht opvolgen. En het ziekenhuis is bovendien nog beter voorbereid op de komst van de patiënt.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze innoverende technologie ook in andere sectoren de veiligheid van mensen bevorderen. Op 5 december 2017 organiseerde Vias institute daarom op Campus Vesta in Antwerpen samen met AMA, de Franse ontwikkelaar van slimme brillen, een praktijkgerichte studiedag voor politie en brandweer.

De studiedag toonde aan dat de brillen niet enkel een meerwaarde kunnen bieden tijdens de opleiding en training van hulpverleners, maar ook een handig hulpmiddel zijn wanneer de veiligheid van burgers in het gedrang komt. Deze slimme technologie dient echter op maat van hulpverleningsdiensten te worden verfijnd en geïntegreerd met de bestaande praktijken, uitrusting en technologische omgeving. Wij zullen hiervan samen met veiligheidsdiensten de meerwaarde onderzoeken.

Voortaan zullen via dergelijke seminaries stakeholders met elkaar in contact worden gebracht om innovatief te blijven in de zoektocht naar concrete oplossingen voor veiligheidsvraagstukken.