Telewerken en ergonomie
Bij thuiswerken gaat het erom de juiste balans te vinden tussen wat goed voor u werkt en wat goed voor uw lichaam is. Al lang voor de COVID19-crisis hebben sommige studies aangetoond dat de ergonomie van de werkplaats een groot impact heeft op de productiviteit, de gezondheid en het welzijn van thuiswerkers. Naarmate telewerken de nieuwe norm wordt, zal het ongemak dat het gevolg is van ongeschikte arbeidsomstandigheden evolueren tot schadelijker aandoeningen zoals aandoeningen van het spier- en skeletstelsel. Er zijn een paar gouden regels om u te helpen een goede relatie met uw ruggengraat te behouden aan het eind van de telewerkdag.

Onderschat nooit de juiste lichaamshouding
Een goede bureaustoel is uw beste vriend! De verstelbare eigenschappen van een goede bureaustoel voorkomen nek- en lumbale ongemakken en verminderen het risico op rugpijn aanzienlijk. Wanneer u aan het bureau zit, moeten uw knieën zich ongeveer op dezelfde hoogte bevinden als uw heupen en uw kniegewrichten moeten verder reiken dan de rand van de stoel, terwijl uw voeten plat op de vloer moeten rusten (mensen met heupproblemen moeten niet aarzelen om een voetsteun te gebruiken om de positie van de voeten te verhogen). Als u typt, moeten uw polsen recht zijn en uw handen moeten zich op of onder uw ellebogen bevinden. Zorg ervoor dat uw ellebogen in een hoek van iets meer dan 90° gebogen zijn en dat uw onderarmen op het bureau rusten. De elleboogsteun voorkomt dat uw nek- en bovenrugspieren het gewicht van uw armen dragen en meer druk uitoefenen op uw polsen bij het gebruik van een toetsenbord en muis. De extra steun voor de rug is van onschatbare waarde - leun zo ver mogelijk achterover in de stoel en vermijd dat u zich op uw laptop krult of achterover leunt. Beide houdingen lijken misschien comfortabel, maar op lange termijn zijn ze uiterst schadelijk voor uw lichaam.
Zorg goed voor uw ogen en pas de 20/20/20 regel toe
Om uw oogspieren een pauze te geven, moet u voor elke 20 minuten dat u naar een computerscherm kijkt, 20 seconden naar iets anders kijken dat 20 voet verderop staat. Dit zal de vermoeide ogen helpen verminderen en uw ogen een welverdiende pauze geven. Doet u dat niet, dan krijgt u op den duur hoofdpijn - een verslechtering van uw gezichtsvermogen. De werkruimte moet goed verlicht zijn - gebruik zowel natuurlijk- als kunstlicht en overweeg te investeren in een geschikte bureaulamp als het niet mogelijk is om uw werkplek in de buurt van een raam met voldoende zonlicht te plaatsen. Als de verlichting reflecties op uw scherm veroorzaakt, gebruik dan een anti-reflectiefilter op uw computermonitor. Uw monitor moet op een armlengte afstand van u staan en het best op uw ooghoogte zijn afgesteld. Voortdurend op en neer kijken vermoeit niet alleen uw ogen, maar veroorzaakt ook spanning in uw nek. Als u twee schermen gebruikt, zorg er dan voor dat u in het midden ervan zit.
U hoeft de bank niet te laten springen
Hoewel een goed ergonomisch bureau en ergonomische stoel een aanzienlijke investering kunnen zijn, zijn er tips waarmee u uw werkcomfort kunt verbeteren tegen lagere kosten. Een ergonomisch toetsenbord of ergonomische muis kan helpen, maar het kan ook helpen om uw lichaam in de juiste positie te brengen. Als u op een stevig kussen zit, tilt u uw heupen op en maakt u uw ruggengraat krommer, waardoor zitten comfortabeler wordt. Een stapel boeken op het bureau verhoogt uw scherm voldoende om het werken voor uw ogen te vergemakkelijken. Een stapel boeken kan ook als voetensteun worden gebruikt als uw voeten niet helemaal plat op de vloer rusten of als u ze liever wat hoger hebt.

Beweeg, eet en hydrateer regelmatig
Het is sterk aan te bevelen uw houding in de loop van de dag te veranderen - u moet opstaan en elk half uur minstens 2 minuten rondlopen en het is het beste regelmatig pauzes te nemen, waarin u uw spieren kunt rekken. Door gehydrateerd te blijven en goed te eten, stimuleer u uw creativiteit. Bovendien geeft het bereiden van een maaltijd, het drinken van koffie of het vullen van uw waterfles u de gelegenheid om rond te lopen en uw ogen van het computerscherm af te halen. Een goede lunchpauze zonder beeldschermen zal uw batterijen weer opladen, en een koffiepauze zonder beeldschermen zal u helpen uw productiviteit terug te vinden.
Vergeet de basis niet
Regelmatig uw werkplek schoonmaken, werkactiviteiten binnen het afgebakende gebied van de werkruimte houden, de ruimte regelmatig luchten - dit alles zal bijdragen tot uw productiviteit. Luister zo nodig naar muziek om uw concentratie te verhogen. Dit geeft u een boost in productiviteit, creativiteit en geheugen. Er zijn speciale playlists om u te helpen concentreren (en u kunt zelfs het achtergrondlawaai van het kantoor nabootsen). Als u geneigd bent te vaak op uw telefoon te kijken, gebruik dan productiviteitsapps of pluggen in uw browser om afleiding te voorkomen. Zorg voor regelmatige pauzes en vooral voor een goed evenwicht tussen werk en privéleven om een burn-out te voorkomen. Open communicatie met uw manager zal u en uw werkgever helpen om in moeilijke tijden het beste uit uzelf te halen.