Newsroom

Vandaag is de nieuwe BOB-campagne 'BOB en trots erop' voorgesteld

De aangekondigde winterse kou is het moment om enkele voorzorgsmaatregelen te herhalen als je met de wagen gaat rijden.Dit zijn alvast 10 zaken die je moet vermijden als je deze winter zonder problemen wil doorkomen.

 

Rijden in de winter: 10 zaken om te vermijden (pdf, 207.5K)

Volgens een nieuwe studie van Vias institute zijn meer dan 37% van de weggebruikers die minstens een nacht in het ziekenhuis verblijven na een ongeval fietsers of bestuurders van een gemotoriseerde tweewieler. In meer dan 1 geval op 4 gaat het over een zwaar letsel.

Naar aanleiding van de 5de verjaardag van de specifieke vormingen ‘Drugs in het verkeer’ hield Vias institute vandaag een studiedag over drugs in het verkeer. Drie kwart van de overtreders die door een rechter veroordeeld wordt om een cursus ‘Rijden onder invloed van…

persberichtdrugsinhetverkeer.pdf (pdf, 210.5K)

15 november is in België de ‘Nationale dag voor de verkeersveiligheid’. Voor deze gelegenheid heeft Vias institute een enquête gehouden over agressiviteit en irritante gedragingen in ons verkeer.

verkeersagressie.pdf (pdf, 223.1K)

Dit weekend schakelen we traditiegetrouw over op het winteruur. Het wordt een uur vroeger donker en het zijn vooral de voetgangers die hiervan de gevolgen dragen.

Volgens een nieuwe statistische analyse van Vias institute is er een stijging van het aantal dode en…

 Bij de dodelijke ongevallen op een autosnelweg droeg meer dan een derde van de bestuurders en meer dan de helft van de passagiers die achteraan zaten hun gordel niet. Te hoge snelheid speelde een rol in 4 op de 10 dodelijke ongevallen

Persbericht Dodelijke ongevallen op de autosnelwegen (pdf, 332.8K)

Minister van Mobiliteit François Bellot en Vias institute hebben vandaag een autonome shuttle zonder bestuurder getest. Het is de eerste keer dat zo’n test in België gedaan wordt. Deze shuttles kunnen mensen oppikken en terug afzetten, stoppen als er zich obstakels op…

Eerste test autonome shuttle (pdf, 225.6K)

Volgens een nieuwe enquête van Vias institute kent 1 op 8 bestuurders de voorrangsregels niet om een rotonde te verlaten. Bijna 2 op 3 bestuurders zijn niet op de hoogte dat het niet verplicht is om uiterst rechts te rijden.

Dit zijn volgens Vias institute de 10 blikvangers van de mobiliteit in België

de-10-blikvangers-van-de-mobiliteit-in-belgie-volgens-vias-institute.pdf (pdf, 310.9K)