Havens zijn belangrijke logistieke knooppunten met grote economische waarde. Ook criminelen proberen hiervan te profiteren. Daarom moet werk gemaakt worden van een geavanceerde aanpak, zonder dat die de operationele activiteiten van de havens belemmert of beperkt.

PASSAnT – ‘Platform for innovative Security Solutions in hArbours & Terminals’ - is een Belgisch-Nederlandse alliantie van kennisinstellingen, overheden en bedrijven, die met Europese steun vorm geeft aan innovatieve oplossingen voor het opsporen van havencriminaliteit. Vias institute heeft hierin een coördinerende rol. Samen met haar leading partners DITSS en INNOS, en de verschillende projectpartners, ontwikkelt PASSAnT nieuwe wapens in de strijd tegen mensen-, drugs- en explosievensmokkel.

Van 2018 tot 2020 werkt het PASSAnT-netwerk aan drie innovatieve technologieën: een ondoordringbaar dekzeil met automatische intrusiedetectie voor vrachtwagens, slimme camera’s die dankzij artificiële intelligentie het verschil kunnen ‘leren’ tussen bijvoorbeeld een havenarbeider en een illegale vluchteling, en geavanceerd hekwerk dat kan herkennen wanneer indringers het willen saboteren of erover proberen te klimmen.

Al deze technologieën worden getest in de havens van Oostende en Moerdijk (Nederland) en zullen worden geïntegreerd in één hoogtechnologisch totaalpakket.

www.passant.info